Stäng fönster Enköping kn, GRYTA 5:3 GRYTA MAJORSBOSTÄLLE

Historik
Gryta majorsboställe är beläget invid Gryta medeltida kyrka. Huvudbyggnaden är ett hus av stort arkitektur- och militärhistoriskt intresse. Det är sannolikt den enda bevarade tvåvåningsbyggnaden i sten enligt 1752 års boställsförordning för indelningsverket. Den uppfördes vid mitten av 1780-talet efter en år 1771 gjord revidering av Carl Hårlemans normalritning över majors och överstelöjtnantsboställen från 1752. Huvudbyggnadens exteriör är praktiskt taget ursprunglig med undantag för färgsättningen samt vissa detaljer. Flygeln i trä är från omkring 1730 och var boställets huvudbyggnad fram till 1780-talet. Exteriören har ålderdomlig prägel. Interiören bär åtskilliga spår av den ursprungliga planlösningen. Bostadshusen omges av en väl tilltagen park. I den södra delen av parken ligger ett timrat brygghus, troligen från 1800-talets början. Brygghuset är exteriört oförändrad.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Upplands län, 1991-03-22, Dnr 221-6138-89