Stäng fönster Uppsala kn, LENA 2:1 LENA KYRKA

Historik
Lena kyrka räknas till samma grupp av kyrkor från det höggotiska skedet som Tensta och Vendels kyrkor. Det är en tidig tegelkyrka, men fasaderna är putsade sedan 1700-talet så tegelmurarna är ej synliga. Den består av ett långhus med ett smalare, rakslutet kor samt ett ursprungligt torn i väster. Norr om koret ligger sakristian. Kyrkan är dock mycket mindre än Tensta kyrka i grannsocknen. Med undantag för gravkoret som byggdes öster om koret år 1717 har kyrkan bevarat sin ursprungliga planform. Dessutom har sakristian senare byggts till åt öster. Korets gavelmur har bevarat ursprungliga blinderingar som även finns högst upp på tornmuren. Murundersökningar i samband med putsrenovering 1973 visar att även södra långhusmuren haft tegelblinderingar. Kyrkan har haft ett medeltida vapenhus som är rivet sedan länge men som syns på Peringskiölds teckning från 1600-talet.