Stäng fönster Kungälv kn, SKARPE NORD 7 STRANDSKA HUSET

Historik
På tomten låg tidigare stadens hospital, en träbyggnad som ödelades vid en brand 1796. Det nuvarande timmerhuset uppfördes strax därefter. Det är uppfört i två våningar under brutet tegeltak, locklistpanelat och gulmålat samt vid gavlarna tillbyggt med två vagnsliderbyggnader, den västra belägen på granntomten Skarpe Nord 6. Huset har ett dominerande läge vid Stora Torgets norra del och utgör en viktig del av den välbevarade trähusbebyggelsen med karaktär av tidigt 1800-tal. På tomten finns också en mindre byggnad av gråvitmålat trä, uppförd omkring 1900.

Byggnaden uppfördes år omkring år 1805. I byggnadens bottenvåning inrättades 1902 avdelningskontor för Göteborgs handelsbank. År 1906 inrättades även stadens postkontor i en lokal på bottenvåningen. Benämningen Strandska huset har byggnaden fått efter ägaren, lagerförvaltaren vid Göteborgs Kexfabrik Nils Strand. Strandska huset var ett av de första husen i Kungälv där centralvärme installerades. Bankverksamheten flyttades från byggnaden 1938. Butikslokalen i källaren inrymde under en period en filial till Kungälvs ångbageri. I lokalen har även funnits en antikaffär.

KÄLLA: Johansson Sigurd: Det gamla Kungälv, Vänersborg 1984. ISBN 91-970662-0-6