Stäng fönster Gotland kn, VISBY NOVISEN 5 CRAMÉRSKA HUSET

Historik
KVARTERET NOVISEN - Novisen är ett triangulärt kvarter som är centralt beläget i innerstaden, gränsande till S:t Drottensgatan i öster, S:t Lars gränd i söder och Nunnegränd i väster. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret S:t Hansrotens fjärde kvarter med tomterna nummer 9-11.
I kvarteret Novisen har man vid arkeologiska utgrävningar funnit rester efter den stenåldersboplats som sträckte sig mellan S:t Hansgatan, S:t Drottensgatan och fram till Stora Torget. Under tidig medeltid bebyggdes området och genomgick en omfattande bebyggelseutveckling. Medeltida lämningar i form av murverk till stenhus finns på samtliga av de tre nuvarande fastigheterna, vilket visar på att kvarteret haft en tät bebyggelse. Huvudbyggnaden på Novisen 5 är ett bevarat stenhus från 1200-talet. Placeringen av dörröppningar i de medeltida byggnadslämningarna som kvarstår idag, tyder på att en eller flera gränder delade kvarteret under denna tid.
På 1697 års karta hade kvarteret i stort sett samma utbredning som idag och var indelat i tre fastigheter. Gränsdragningen mellan fastigheterna har skiftat något över tid, men idag är indelningen ungefär densamma som vid 1600-talets slut. Under 1700- och 1800-talen bestod fastigheternas bebyggelse av en huvudbyggnad vardera med tillhörande uthusbebyggelse. Ägarna utgjordes i huvudsak av ämbetsmän, borgare och handelsmän. Novisen 4 och 5 har kvar huvudbebyggelsen i sten från 1700-talet, medan äldre uthusbebyggelse rivits under 1900-talet. Bebyggelsen på Novisen 6 togs bort vid 1900-talets början och ersattes med Odd Fellows loge, en ståtlig jugendbyggnad. Kvarteret är väl sammanhållet, med reslig bebyggelse och gårdsmiljöer som är väl slutna ut mot gaturummet.
NOVISEN 5 - Fastigheten Novisen 5 är belägen i den sydvästra delen av kvarteret Novisen, gränsande till S:t Lars gränd i söder och Nunnegränd i väster. Den nu stående byggnaden innesluter två sammanbyggda medeltida stenhus från 1200-talet, vilka är bevarade upp till takfoten. Byggnaden är placerad i fastighetens sydvästra hörn, med långsidan längs Nunnegränd och kortsidan mot S:t Lars gränd.
På 1646 års karta har fastigheten samma utbredning som idag. Kartan från 1697 anger på tomten ett stenhus med stall, lada och tillhörande gårdsrum. 1785 års husklassifikation påtalar samma stenhus tillsammans med ett fähus och ett vagnshus. Uthusen låg eventuellt utanför den nuvarande fastighetsgränsen, då denna under 1700-talet sträckte sig längre norrut över en del av nuvarande Novisen 6. Någon gång under 1800-talet kom Novisen 5 att utgöra en gemensam fastighet med Novisen 6. Omkring 1950 avstyckades Novisen 5 och fick i stort sett samma avgränsning som under 1600-talet.
Fastighetens gårdsrum avskärmas mot söder av en gårdsmur med en gånglucka och en port, båda från 1700-talet. Mot väster finns ett locklistplank. Gårdsrummet har en sparsam vegetation och är delvis belagt med singel.