Stäng fönster Kalmar kn, APOTEKAREN 1 KV APOTEKAREN 1

Historik
Under 1800-talets sista decennier uppträder i de svenska städerna en ny typ av byggnader, de s k centralpalatsen, med en blandning av affärs- och bostadsfunktioner samt en ofta mycket påkostad arkitektonisk gestaltning. Apotekaren 1 är ett sådant hus. Det byggdes för bank- och bostadsändamål år 1913 efter ritningar av arkitekten A Stoltz i Malmö. Huset är fyra våningar högt och har inredd vind. Det är uppfört av tegel, putsat och avfärgat i rödbrunt. Det har sockel av grå granit samt dekorativa byggnadsdetaljer som konturerade gavlar och ankarslutar, anknytande till Kvarnholmens 1600-talsbebyggelse. Sadeltaket är täckt med glaserat tegel. Huset byggdes delvis om 1915 samt 1966, då banklokalen helt förändrades.
Såväl bostadsvåningarna som entré och trapphus visar med sina många utsmyckningsdetaljer och omsorgsfulla arkitektur hur representationsbostäder av högreståndskaraktär kunde utformas under 1910-talet.