Stäng fönster Färgelanda kn, LERDALS STOM 1:2 LERDALS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: LERDAL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är belägen i den norra delen av de södra dalbygderna, ungefär 1,5 mil söder om Dals-Ed. Kyrkan ligger i dalgången längs Lerdalsälven.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den medeltida kyrkans utformning är inte känd. Enligt osäkra uppgifter, baserade på odokumenterade iakttagelser av grundmurar under den befintliga kyrkans golv, skall denna ha varit av trä. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti av sten och ett timrat torn i väster. Kärnkyrkan uppfördes 1771-72 och kort tid därefter (1775) tillbyggdes tornet. Kyrkan har så vitt känt aldrig ägt särskild sakristia och avbalkas nu med ett skrank bakom altaret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Beträffande exteriören har kyrkan genomgått smärre förändringar, vilka huvudsakligen inbegripit ytskikten. Långhuset är vitputsat och täcks av ett skiffertäckt sadeltak, avvalmat i öster. Tornet är brädfodrat och kröns av en flack huv med sluten lanternin dess nuvarande vita färgsättning härrör sannolikt från år 1900-talets början. Ingång i väster genom tornets bottenvåning och mitt på långhusets sydsida. Det ljusa kyrkorummet, med putsade innerväggar och målat brädvalv, har såväl till färgsättning som fast inredning framförallt formats under 1800-talets mitt och andra hälft. Altaruppsatsen från 1854 har enkel, arkitektonisk uppbyggnad och ett grått kors mot vit botten. Även predikstolen är troligen ett 1800-talsarbete. Den rymliga läktaren i väster, buren av träkolonner, fick sin nuvarande skepnad 1910. Bänkinredningen från 1895 ombyggdes 1980.