Stäng fönster Uppsala kn, FJÄRDINGEN 15:1 VETENSKAPSSOCIETETENS HUS, SCHEFFERSKA HUSET

Historik
Tomten är bebyggd med två stenhus. Gårdshuset, en kvadratisk byggnad under spetsigt valmtak, tillhörde ursprungligen "professor Skytteanum" Johannes Schefferus och byggdes troligtvis på 1670-talet som bibliotek och museum enligt ritningar av Olof Rudbeck. I byggnaden finns tre rum med välvda tak, källare samt vind. Gatuhuset uppfördes av bergmästaren Johan Abraham Gyllenhaal, och efter hans död år 1788 skänktes hela fastigheten till Vetenskapssocieteten. Hörnhuset, som om- och tillbyggdes på 1860-talet, inrymmer societetens huvudlokaler, medan det mindre huset används som bibliotek. Båda byggnaderna restaurerades 1957-59.