Stäng fönster Knivsta kn, KNIVSTA 19:1 KNIVSTA KYRKA

Historik
Knivsta kyrka är byggd omkring år 1300 som en salkyrka med skalmurar i gråsten. Valv, väggpelare, fönster- och dörromfattningar är av tegel. Gavelröstenas yttre murskal är murade i tegel medan dess inre skal är av gråsten förutom den allra översta delen. Kyrkan, orienterad i östvästlig riktning, har vapenhus i söder och sakristia i norr. Sakristian antas vara kyrkans äldsta del. Den har förtagningar i södra och västra sidan som visar att den kan ha byggts till en äldre kyrka på samma plats. Samtliga gavelrösten är försedda med blinderingar. Långhus- och korgavlarna har karakteristiska höga, smala och spetsbågiga blinderingsnischer. Sakristian har byggts till på höjden vilket konturerna av ett äldre gavelröste tyder på. Det avtecknar sig i den nedre delen av gavelröstet som är av gråsten.

Klockstapeln är belägen på en mindre höjd norr om kyrkogården. Den är byggd 1756 på platsen för en ännu äldre stapel som förmodligen byggdes 1616. Byggmästaren hette Per Persson Holm. Enligt uppgift var den brädklädd redan från början.