Stäng fönster Sundsvall kn, RÄTTEN 1 FD CENTRALHOTELLET, SUNDSVALL

Historik
Nykterhetsföreningen Hoppets Här i Sundsvall bildades 1876. Föreningen stod på kristen grund och den hade sina rötter i väckelserörelsen, främst bland baptisterna och Missionsförbundet. Efter stadsbranden 1888 beslutade den dåvarande styrelsen att låta uppföra ett stenhus i kvarteret Rätten, för ångköksrestaurang och hotell. Fastigheten ritades av Per Appelberg och Knut Gyllencreutz 1890 och invigdes 1891.
Från början bar hotellet namnet Hoppets Härs hotell, men redan ett halvår efter invigningen bytte det namn till Centralhotellet för att undvika förväxling med föreningens härbärge. 1898 såldes fastigheten bla på grund av bristande lönsamhet och verksamheten låg ett tag nere. Från 1902 drevs centralhotellet vidare tills en brand i september 1953 då hotellrörelsen lades ned. 1954 kom fastigheten i Medelpads Skogsägareförenings ägo, och under deras ägarskap gjordes en total fasadrenovering 1961. I januari 1963 såldes fastigheten till försäkringsbolaget Folksam och Centralhotellets restaurangverksamhet lades ned. Åren 1992-94 genomfördes en stor ombyggnad och restaurering.

Fastigheten är uppförd i tre våningar, samt numera inredd vind. Grundläggningen var ursprungligen en rustbädd av träpålar, som senare kompletterats med betonginjektering. Stommen är av murtegel med utvändig kalkputs, som ursprungligen målades med linoljefärg i bottenvåningen och kalkfärg i de övriga våningsplanen. Byggnaden har ett valmat tak belagt med falsad skivplåt. Tornen var ursprungligen klädda med plåtfjäll av sink. Fastigheten kröntes ursprungligen av ett flertal zinkplåtsskulpturer men dessa monterades ned på 1940-talet.