Stäng fönster Motala kn, MEDEVI BRUNN 2:1 M.FL. MEDEVI BRUNN

Historik
Medevi, en av Sveriges äldsta hälsobrunnar, anlades kring en av Urban Hjärne 1678 återupptäckt källa. Med ekonomiskt understöd av bl.a. riksrådet Gustaf Soop sattes den istånd och en anläggning växte fram, som under 1700-talet och 1800-talets förra hälft blev rekreationsort för bl.a. de kungliga. Bebyggelsen som består av ett 70-tal hus av skiftande typ och ålder – många från 1700-talet och mycket väl bevarade – är i huvudsak samlade kring en rak gata ”Stora gången” vid vilken också ligger en större öppen plats, ”Torget”. Särskilt kan nämnas stora matsalen från 1750 med väggmålningar i empirestil från 1844, brunnskyrkan från 1771, ”Biljarden” från 1782, det s.k. kungliga kastellet med sina annex ”Nobis” och ”Vobis” samt den nuvarande högbrunnen med promenadhall och arkader uppförd 1808-09.