Stäng fönster Tidaholm kn, FRÖJEREDS PRÄSTBOL 1:47 FRÖJEREDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FRÖJERED

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Orleka troligen införlivad i början av 1500-talet.

LÄGE OCH OMGIVNING - Fröjereds medeltida kyrkplats ligger vid Tidans södra strand, strax väster om prästgården. Ny kyrka påbörjades 1858 i utkanten av tätorten i odlingsmarken 300 m söder om Tidan- Socknen ligger nordost om Tidaholm.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (FRÖJEREDS KYRKPLATS). Den första stenkyrkan i Fröjered uppfördes sannolikt under 1100-talet eller 1200-talets första hälft. Enligt avbildning i Peringskiölds Monumenta bestod den av rektangulärt långhus och smalare, rakslutet kor. En timrad sakristia fanns då i söder. Interiören var prydd av figurativa målningar, utförda av Johan Risberg. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan från 1858 består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, utbyggd sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören i nyklassicism är väl bevarad från byggnadstiden. De vitputsade murarna har hörnlisener, kraftig gesism samt genombryts av rundvälvda fönsteröppningar. Västtornet har dubbla ljudöppningar och kröns av smäcker lanternin med spira. Ingång via tornet samt mitt på långhusets nord- och sydsida. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv med marmorerad taklist. Av inredningen från byggnadstiden återstår bl.a. altartavla, predikstol och orgel. Vid restaureringar under 1900-talet, mest genomgripande 1936-38 efter förslag av Allan Berglund, har även 1600- och 1700-talsinredning konserverats och inlemmats i kyrkorummet, En altaruppsats, skänkt 1707 till gamla kyrkan, intar nu platsen ovanför högaltaret, och omsluts av den nyklassicistiska, arkitektoniska omramningen. Sluten bänkinredning. Läktarunderbyggnad från 1977-78, efter ritning av arkitekt Torsten Thorén.