Stäng fönster Kävlinge kn, KARABY 44:1 VÄSTRA KARABY KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd 1822-26 och fogad till den äldre kyrkobyggnadens torn, vilket hade tillbyggts 1794. Den nya kyrkan uppfördes på entreprenad av mjölnarbröderna Per och Måns Danielsson efter ritning av länsbyggmästaren G Soffel, bearbetad vid ÖIÄ av Axel Almfeldt 1821. Invigd första söndagen i advent av biskop V Faxe. Tornet påbyggdes och fick nuvarande utformning med lanternin 1864.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd rektangulär sakristia i öster och torn i väster med huvudingång. Separat ingång till sakristian.

Kyrkobyggnaden är uppförd av tegel, tornets äldre del dock av sten. Putsad och vitkalkad. Tak av kopparplåt. Ursprungligen spåntak, på tornet zinkplåt.

EXTERIÖR - Byggd efter 1821 års ritningar med avvikelse beträffande sakristians form. Även tornpåbyggnaden 1864 följer 1821 års ritning. Fönstrens nuvarande stickbågiga form tillkom 1864.

Genom att man 1864, istället för att tidstypiskt avsluta tornet med en spira, återgick till 1821 års ritning och krönte tornet med en lanternin är kyrkan en av de få kyrkor i Malmöhus län, som har en rent nyklassicistisk exteriör.

INTERIÖR - Kyrkorummet täcks av tunnvalv. Den ursprungliga altartavlan, "Kristi uppståndelse", förfärdigad av "Herr konstnär Boström", omgavs av en på väggen målad fond i form av "två joniska kolonner med groft bjelverk och lågt röste". Redan 1830 byttes denna ut mot den nuvarande altaruppsatsen från gamla kyrkan, utförd 1596, renoverad och försedd med nuvarande målningar av H Lütken 1703. Predikstolen utan ljudtak är samtida med altaruppsatsen och likaså övertagen från den äldre kyrkan. 1830 var predikstolens ljudtak nedtaget och korgen inklädd med pärlgrått målad brädpanel, vilken borttogs först 1909. Orgeln samt läktaren härrör från 1897. Övrig inredning är från 1900-talet och interiören präglas av detta århundradets renoveringar.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.