Stäng fönster Karlstad kn, NORSHOLM 1:1 M.FL. NORS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NOR

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på Vänerslätten på en terrass ovanför Norsälven väster om Karlstad. Den befintliga stenkyrkan uppfördes under 1700-talet. Något norr om den nuvarande kyrkplatsen låg en äldre kyrka.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (NORS KYRKPLATS). Medeltidskyrka av sten, men i övrigt okänd utformning. Kyrkans byggnadshistoria är obekant. Vid dess rivning fanns enligt sockenstämmoprotokoll ett trångt åttkantigt kor, vars gestaltning inte närmare är känt, samt en murad sakristia i norr. Ett murat torn vid kyrkans västgavel uppfördes 1668. Riven och ersatt med ny kyrka på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den befintliga stenkyrkans långhus med tresidigt avslutat korparti samt västtorn uppfördes 1784-98 efter ritningar av Johan Georg Reincke, bearbetade vid ÖIÄ, och från 1796 under ledning av murmästaren Sven Hertz från Karlstad. Utrymme för sakristia avbalkades 1804 bakom altaret. Detta arrangemang ändrades 1859, när nuvarande sakristia tillbyggdes i öster. I början på 1900-talet tillfogades på sakristians norra sida ett litet arkivrum.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans planform och exteriör är karakteristisk för det sena 1700-talet. Viktiga förändringar skedde dock vid restaurering 1904. Tornets överbyggnad, som före restaureringen bestod av en flack huv med lanternin, ersattes då med en klockformad huv, lanternin och spira efter Bror Almqvists ritningar. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. De valmade taken är klädda med skiffer, tornöverbyggnaden med plåt. Ingång i väster. Även kyrkans interiör genomgick omfattande förändringar vid restaureringen 1904, bl.a. erhöll trätunnvalvet en beklädnad med ribbor. Kyrkans inre har restaurerats även 1936, bl. a. insattes då glasmålningar i korfönstren av konstnär Yngve Lundström. När kyrkan invigdes hade man låtit uppsätta ett provisoriskt altare och predikstol, men 1804 förfärdigades en altarpredikstol av Jöns Jönsson i Bogerud. Denna ersattes 1859 med arbeten i nyklassicistisk stil utförda av fabrikör O. L. Dahlman från Västerås. Öppen bänkinredning från 1904.