Stäng fönster Kramfors kn, SKOGS KYRKBORD 4:1 SKOGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SKOG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omnämnd 1535 (Styffe).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen utbruten ur Nora på 1400-talet. Den ligger i kustområdet norr om Ångermanälvens mynning. Kyrkan ligger en dryg km väster om tätorten i en sluttning nära stranden av Storsjön omgiven av odlingsmark med berg och skog i norr. Kyrkogårdsport med smidesgaller från 1879 med Oscar II:s namnchiffer. På kyrkogården finns ett litet gravkapell från 1800-talets senare hälft (Byggnadsregistret). Vitmålat klocktorn från 1770-talet. Omkring kyrkan ligger församlingshem, hembygdsgård och prästgård.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Medeltida salkyrka med rakslutet korparti. Sakristian av trä är ett senare tillbygge, men av okänd ålder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR – Vitputsade fasader under branta sadeltak; rundvälvda muröppningar. Ingång i söder. Välvd under senmedeltiden med tre stjärnvalv på väggpilastrar. Predikstolen från 1756 är tillverkad av Christian Kram i Kramfors, som troligen också gjort korskranket och två pyramider, nu deponerade i Högsjö gamla kyrka, och målad av Lars Westberg 1756. Den skulpterade inramningen runt korfönstret är utförd av Jon Göransson Westman 1783 samt målad och förgylld 1786 av Jonas Wagenius från Sundsvall, medan läktarbarriären tillverkats 1799 av Pehr Westman. Orgelfasaden är från 1849 och den slutna bänkinredningen har tillkommit vid en restaurering 1937 under ledning av David Frykholm.

Kyrkans äldsta inventarier är en gotländsk dopfunt från 1200-talet, ett senmedeltida triumfkrucifix och en klocka från samma tid. En madonna av 1200-talstyp; dateras till cirka 1300 men är senromansk med 1400-talshår, ett altarskåp och en Mikaelsbild från 1500-talet är deponerade i Länsmuseet Murberget.