Stäng fönster Sjöbo kn, ÖVEDSKLOSTER 2:10 ÖVEDS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Byggd 1759-61 efter ritningar, uppgjorda senast 1753 av Carl Hårleman i anslutning till ritningarna till Övedskloster. Uppförandet bekostades av överste Hans Ramel på Övedskloster. Invigd midsommardagen 1761.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med korta korsarmar mitt på långsidorna i norr och söder. Den norra inredd som "herrskapskyrka" för ägarna till Övedskloster, den södra sakristia. Huvudingång i väster. Separata ingångar från väster även till herrskapskyrkan och sakristian.

Uppförd av tegel, putsad och vitkalkad. Västgavelns listverk utfört i röd sandsten. Portalomfattning av grå sandsten. Sockeln avfärgad i rött. Takbeläggning av rödmålad plåt samt svartglaserat tegel.

EXTERIÖR - Exteriören är oförändrad sedan byggnadstiden. Utmärkande är det brutna takfallet och den rika artikuleringen av västfasaden och korpartiet.

INTERIÖR - Det spegelvälvda kyrkorummet och dess inredning är ett tidigt och välbevarat exempel på en klassicerande interiör. Predikstolen kan dateras tills slutet av 1700-talet. Orgeln, byggd av Olof Schwan, tillkom 1806 och är bevarad i närmast ursprungligt skick. Läktaren tillkom samtidigt. Bänkinredningen är delvis ursprunglig.

Kyrkorummet bestod ursprungligen av ett enda öppet rum. Vapenhuset och förvaringsrummen vid dess sidor fanns ej utan västpartiet avgränsades av en arkad med tre öppningar, i vilken läktaren var inbyggd. Sakristian liksom herrskapskyrkan skildes från kyrkan endast av bågöppningar. Bänkinredningen uppges ha varit målad i vinrött medan väggarna var avfärgade i rosa.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.