Stäng fönster Mjölby kn, HARGS KLOCKARGÅRD 1:4 HARGS KLOCKARGÅRD, VÄSTRA HARGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VÄSTRA HARG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen drygt 10 km sydost om Mjölby i den inre delen av övergångslandskapet upp mot Sydsvenska höglandet med utsikt över en trång dal samt Västra Hargsjön. Vid kyrkan ligger en f.d. skola, nu församlingshem. På avstånd återfinns prästgård med pastorsexpedition samt Bosgården norr om sjön.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den rivna medeltidskyrkan var uppförd av gråsten, möjligen under 1200-talet. Dess ursprungliga planform är inte känd. År 1689 erhöll kyrkan en tillbyggnad av okänd funktion på nordsidan, bekostad av Brita Lagerfelt på Boo. Såväl kyrkorummet som tillbyggnaden i norr var dekorerad med figurativa målningar, av vilka några rester bevarats i tornkammaren och i Boo herrgård. De erinrar i sin stil om de målningar från 1750-talet som bevarats från Gammalkils kyrka. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes i nära anslutning till den gamlas plats.
DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Grund till ny kyrka lades 1795, men p.g.a. fattigdom, prästgårdens förintelse i en eldsvåda m.m. avstannade arbetet. Den nuvarande kyrkan kom att uppföras först 1814-15 under ledning av byggmästare Johan Homberg, som även upprättade ritningarna, troligen bearbetade vid ÖIÄ av Jacob Wilhelm Gerss. Kyrkan byggdes i sten och består av ett rektangulärt långhus med ett något indraget, rundat korparti, sakristia mitt på långhusets norra sida samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Välbevarad nyklassicistisk exteriör med vitputsade murytor och stora, rundvälvda fönsteröppningar. Långhuset har sadeltak, koret en något lägre kontak och tornet en flack huv med fyrkantig lanternin; samtliga takfall är plåttäckta. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Interiören täcks av ett putsat trätunnvalv. Kyrkan har restaurerats och förändrats interiört 1895, 1924 (arkitekt Arre Essén) och 1954 (arkitekt Erik Lundberg). Nyklassicistisk inredning hållen i ljusa färger med förgyllda detaljer, en färgsättning som tillkom 1895. Kyrkan hade ursprungligen altarpredikstol, som upplöstes 1924. Altartavlan med motiv efter Rafael är målad 1921 av Rudolf Hugo Jäckel, i en omfattning ritad av Erik Lundberg. Altaret och altarringen förnyades 1954. Predikstolen tillkom ca 1815 och flyttades 1924 till nordväggen, då även ljudtaket tillfogades. Sluten bänkinredning, i huvudsak den ursprungliga, liksom korbänkarna och läktare. Orgeln från 1838 är tillverkad av N Ahlstrand i Norra Solberga. Korfönstrens glasmålningar efter skisser av Yngve Lundström tillkom 1925, läktarunderbyggnaden 1954.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - En dopfuntscuppa från 1200-talets främre hälft finns bevarad.