Stäng fönster Avesta kn, KARLBO 1:106 TOLVMANSGÅRDEN I KARLBO (KARLFELDTSGÅRDEN)

Historik
Tolvmansgården, där skalden Erik Axel Karlfeldt föddes, är en till mangårdsdelen välbevarad storbondegård med timmerbyggnader från 1600-1800-talen . Huvudbyggnaden från 1700-talets slut är två våningar hög, locklistpanelad och gråvitmålad samt har tegeltak. I byggnadsminnet ingår ytterligare fyra byggnader: ett locklistpanelat bostadshus i en och en halv våning från 1840, en tvåvånings uthuslänga, delvis från 1600-talets slut, ett härbre samt en källare, samtliga rödfärgade och de flesta med tegeltak. I trädgården finns porträttbyst av Erik Axel Karlfeldt.