Stäng fönster Härjedalen kn, ÄLVROS KYRKBY 5:8 HÄRBRE (FISKARSTUGA) I ÄLVROS

Historik
Härbret är dendrokronologiskt daterat till 1461-62. Knutskallarna är sexkantiga. Härbret flyttades för några decennier sedan ut från gården till en holme i Masjön, strax utanför Älvros, där den inreddes som fiskarstuga. För ca 10 år sedan flyttades härbret in på land, till sin nuvarande placering. Det försågs då med en liten veranda och nya fönster. Det nedersta stockvarvet byttes. Stugans innerväggar var tidigare klädda med masonit, som nu ersattes med träpanel. Taket är täckt med pannplåt, som lades på i samband med flytten ut på holmen. Stugan är målad med falu rödfärg.
Fiskarstugan nyttjas för boende främst på vårvintern, då den värms upp av en vedspis. Trots betydande förändringar har härbret genom den höga åldern ett stort kulturhistoriskt värde.
Härbret (fiskarstugan) är ett av Jämtlands läns 14 kända medeltida timmerhus, som nu är förklarade som byggnadsminne.

Ur byggnadsminnesbeslut 2000.