Stäng fönster Sotenäs kn, GRAVARNE 1:374 KUNGSHAMNS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: KUNGSHAMN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapellförsamling, förr även kallad Gustav Adolf, utbruten ur Askum 1772. Smögen utbruten 1924.

LÄGE OCH OMGIVNING - Den befintliga kyrkan ligger centralt i tätorten Gravarne, ca 400 m från havet. Läget är högt på en terrass mellan kala berg i en svag dalgång. Till kyrkomiljön hör ett församlingshem (1962). Kyrka och församlingshem är sedan 1990 sammanbyggda genom en glasgång.

En kyrkogård, Gamla kyrkogården, ca 50 m väster om den befintliga kyrkan, anlades under 1600-talet för sjölik. I anslutning till denna byggdes det första kapellet. Den nuvarande kyrkan står strax öster om kapellet, på grunderna av sin föregångare som brann 1901. I socknen finns ytterligare två begravningsplatser Sandbogens begravningsplats ca 1 km norr om och Vägga begravningsplats med kapell (1949), ca 1,5 km öster om den befintliga kyrkan. Kungshamn ligger i ytterskärgården, ca 40 km väster om Uddevalla.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Träkapell uppfört 1779 vid den under 1600-talet anlagda begravningsplatsen. Rivet.

II: En tegelkyrka uppfördes 1879 efter ritningar av Adrian Crispin Peterson, strax öster om det gamla kapellet. Denna kyrka brann 1901, men en ny kyrka uppfördes efter samma ritningar.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1903 som tämligen trogen kopia av den gamla kyrkan, med tillägg av en sakristia. Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med smalare, femsidigt avslutat kor i öster, sakristia på korets norra sida och smalare västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans gulbruna tegelfasader, gula i norr och väster där de gamla murarna kvarstår, artikuleras av strävpelare och rundbågsfriser. Fönsteröppningarna är rundbågiga; långhusets fönster är parställda liksom tornets ljudöppningar. Långhuset täcks av ett kopparklätt sadeltak; koret har valmtak och en spetsig gavelkrans; tornet kröns av gavlar samt huv med lanternin och spira; sakristian täcks av ett valmat sadeltak. Huvudingången i väster, sidoingången i söder samt sakristieingången markeras av framspringande gavelkrönta omfattningar. Kyrkorummet täcks av ett kassettindelat tredingstak vilande på en bred taklist, vilken uppbärs av skulpterade konsoler. Det östligaste korfönstret igenomurades i samband med insättandet av ny altarprydnad 1934; träkrucifixet är ritat av arkitekten Sten Branzell och tillverkat av Axel Andersson. Koret har en glasmålning från 1904 tillverkad av Julius Begäng, samt tre glasmålningar utförda av konstnären Ernst Söderberg. Kyrkan restaurerades invändigt 1934 (C. O. Svensson), samt 1965, under ledning av arkitekten Carl Anders Hernek, då ny bänkinredning tillkom.