Stäng fönster Skara kn, EGGBY 2:5 EGGBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 -EGGBY-ISTRUM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Sammanslagen med Istrum 1991 (Eggby-Istrums församling).

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett fritt läge på näset mellan Eggby- och Stakasjön i det kuperade och sjörika Valle härad. Till kyrkomiljön hör ett skolhus. Ingår i större riksintresseområde. Eggby socken är belägen mellan Skara och Skövde.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakristia i norr samt västtorn. Ingång i väster via tornets bottenvåning. I: Stenkyrka från äldre medeltid. Uppförd eller omdanad till korskyrka redan innan 1200-talets slut eller omkring 1300. Enligt avbildning i Peringskiölds Monumenta genombröts det rakslutna koret och korsarmarna av kopplade fönsteröppningar av unggotisk karaktär. Det ännu befintliga västtornet med två tunnvälvda våningsplan är sannolikt medeltida, men någon närmare datering kan inte preciseras (jfr dock Berg). Riven, förutom tornet och troligen delar av långhusets västmur, i samband med att ny kyrka uppfördes. II: Kyrkans nuvarande planform är resultat av en nybyggnad vid 1700-talets mitt (enligt inventeringsprotokollet 1828, ATA: 1759), varvid endast västtornet sparades. Sakristian i 1759 års kyrka tillbyggdes av Joh. Fr. de Bruce till Ölanda, mot att han fick inrätta gravvalv under sakristigolvet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans vitputsade exteriör, med sina stickbågiga fönsteröppningar, långhusets valmade sadeltak samt västtornets karnisformade huv med sluten lanternin, är alltjämt karaktäristisk för 1700-talet, även om vissa förändringar företogs vid en restaurering 1903. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv på en profilerad taklist. Från 1700-talet återstår altaruppsats och predikstol. Altaruppsatsen är ett ståtligt rokokoarbete från 1780 av Johan Magnus Hammerdal. Den nuvarande bänkinredningen förvärvades i samband med Axel Forsséns restaurering 1929.