Stäng fönster Gotland kn, VISBY SKOLAN 2 KV SKOLAN 2

Historik
SKOLAN 2 - Fastigheten Skolan 2 sträcker sig i öst-västlig riktning och utgör kvarterets södra del, med långsidan i backen vid Brännerigränd. Tomtens utsträckning har varierat sedan medeltiden, då den för första gången bebyggdes. Ännu i mitten av 1600-talet utgjorde nuvarande fastighet ett eget kvarter, uppdelat på två tomter. I slutet av 1600-talet, när gränden blivit igenlagd, ingick tomterna nummer 366 och del av 59 i det område som nu utgör Skolan 2. Under 1700-talet ingick tomterna S:t Hansroten I:4 och del av 6, samt Strandroten III:5 i nuvarande fastighet.
Under 1200-talet bebyggdes fastigheten med en stenhuslänga som sträckte sig längs nuvarande Brännerigränd. Längan raserades under senmedeltiden och 1646 års karta anger endast fastighetens östra respektive sydvästra del som bebyggd. I det sydvästra hörnet kvarstod två mindre raserade stenhus i en våning, vilka vid okänd tidpunkt på 1600-talet byggdes samman med en övre knuttimrad våning. I det sydöstra hörnet fanns ett stenhus i två våningar som låg i ruiner, men som omkring 1767 byggdes om till sin nuvarande omfattning med två flyglar av hovrättsadvokaten Hans Jacob Giutzelke. Flygeln längs S:t Hansgatan hade en portgång, genom vilken man nådde gårdsutrymmet där ett kostall i trä fanns. Flygeln utmed Brännerigränd inrymde ett brygghus. Huset vid Mellangatan var placerat på en egen fastighet, vars gård låg på en betydligt lägre nivå. Då Visby småskola uppfördes på nuvarande Skolan 1, förlades dess toaletter till en byggnad, av okänd ålder, belägen på den västra tomten vid Bremergränd. Även en del av den östra tomten styckades av till Skolan 1 för att skapa en förbindelse mellan skolan och toalettbyggnaden. 1936 övergick den delen åter till den östra tomten och toalettbyggnaden revs för att lämna plats åt en förlängning av den före detta brygghusflygeln.
1966 erhöll fastigheten nuvarande utbredning i samband med att den västra tomten köptes in av Visby stad, som sedan 1887 hade ägt den östra delen. Ett trapphus uppfördes 1968 i utrymmet mellan den förlängda före detta brygghuslängan och huset på den västra tomten. Samtliga byggnader erhöll en enhetlig fasadbehandling samt förbands invändigt. 1995 genomgick byggnaderna en restaurering. Vid det tillfället anlades även den nuvarande trädgården efter ritningar av Simon Irwing. Ett förrådshus med bågformad plan samt en sopbod uppfördes. Ytterligare ett mindre uthus i trä finns här, vilket torde vara från 1936.