Stäng fönster Gotland kn, FARDHEM PRÄSTGÅRDEN 1:11 FARDHEMS PRÄSTGÅRD

Historik
Fardhem prästgårds huvudbyggnad är uppförd av kalksten i två våningar och har omfattande medeltida murverk med överputsade hörnkedjor i såväl botten- som övervåning. Huset ombyggdes ca 1734 och försågs då troligen med säteritak. Vid en ombyggnad i slutet av 1700-talet försågs dock byggnaden med ett brant sadeltak och erhöll då ett typiskt gotländskt utseende, med kompakt volym och huvudfasad med sparsam utsmyckning samt sträng symmetri och harmoniska proportioner. Byggnaden har renoverats vid flera tillfällen under 1900-talet.
Södra flygeln uppfördes i slutet av 1700-talet och fungerade ursprungligen som visthus m m, men ändrade snart till att användas för bostadsändamål.
Den norra flygeln är samtida med den södra och nyttjades ursprungligen som brygghus, tvättstuga och drängstuga.
Kring prästgården anlades på 1700- och 1800-talen en omfattande fruktträdgård samt karpdammar, humlegård och bevattningssystem.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1999-02-04. Dnr 221-2109-98