Stäng fönster Västervik kn, BRIGGEN 10 GOLDKUHLSKA GÅRDEN

Historik
Den s k Goldkuhlska gården består av två panelade tvåvånings bostadshus av timmer från 1700-talet. Fasaderna är ljust gulmålade. Den ena byggnaden - mot Hamngatan - har panelöverbyggd portgång samt svalgång mot gårdssidan. Huset vid Rådhusgatan har locklistpanel och brutet tak med valmat övre fall. I byggnaderna finns bevarad snickeriinredning från olika tider. I huset vid Rådhusgatan finns rester av högklassiga gustavianska väggmålningar, nu dolda under moderna ytskikt.
De två byggnaderna härbärgerade Västerviks första postkontor fram till mitten av 1830-talet.
Goldkuhlska gården är ett typiskt exempel på de små stadsgårdarnas utformning. Den bevarar även planlösning och många inredningsdetaljer.