Stäng fönster Knivsta kn, ÖSTUNA 11:1 ÖSTUNA KYRKA

Historik
Östuna kyrka ligger på en höjd mitt i ett odlingslandskap. Dopfunt och krucifix från 1200-talet tyder på att här förmodligen funnits en tidigare kyrka. En medeltida stiglucka finns bevarad söder om kyrkan. Öster om kyrkan, på kyrkogården, ligger ett litet gravkor byggt 1777.

Den medeltida salkyrkan har en enkel rektangulär plan med sakristia i norr och vapenhus i söder. Fasaderna är putsade och kyrkan täcks av branta sadeltak.

Långhus och sakristia uppfördes under 1300-talet eller 1400- talets första hälft. Vapenhuset tillfogades under 1400-talets senare hälft. Valven är ursprungliga.

Kyrkan nyinreddes till stor del under 1700-talet. 1858 upptogs fönster på den norra sidan, och fasaderna rappades. Interiören genomgick en hårdhänt restaurering 1895, men återfick sin 1700- talsprägel vid 1938-års restaurering. Väggar och valv omkalkades 1964.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996