Stäng fönster Gotland kn, VISBY GRÅBRODERN 7 KV GRÅBRODERN 7

Historik
KVARTERET GRÅBRODERN - Kvarteret utgör ett triangelformat område i sluttningen mellan Hästgatan i söder, S:t Hansgatan i nordväst och Hamburgergränd i nordost. Den västra delen av kvarteret var under medeltiden fullt bebyggd med stenhus, medan den östra delen tycks ha haft ett byggnadsbestånd av enklare stenhus och möjligen trähus. En gränd har sannolikt gått genom kvarterets norra del parallellt med Hamburgergränd, i öst-västlig riktning och indikeras av en mur längs Gråbrodern 11-13. En karta från 1646 visar kvarteret med dess nuvarande utbredning. Större delen av dess västra del var även under 1600-talet bebyggd med stenhus. Det finns medeltida murverk konstaterat i flera delar av kvarteret. På Schilders karta från 1697 är tomtindelningen markerad med tre mindre samt en större tomt. 1750 var den sydvästra delen av kvarteret markerad som "Landts Contoiret" och resterande mark som "Fru Falkengrens". Vid mitten av 1800-talet var kvarteret indelat i fem tomter. Tomtindelningen har inte förändrats sedan 1970-talet och kvarteret har idag 10 fastigheter.
Kvarteret har ett äldre byggnadsbestånd med medeltida stenbebyggelse som i flera fastigheter ingår i byggnader, vilka byggdes till sin nuvarande volym på 1600- och 1700-talet. Dessa byggnader är till stor del väl bevarade samt restaurerade och präglar kvarteret, främst längs S:t Hansgatan och Hästgatan. 1800-talet är representerat främst genom om- och tillbyggnader. Vid det tidiga 1900-talet byggdes flera större byggnader i kvarteret, vilka utgör ett dominerande inslag både i gaturummet och inne i kvarteret. Den nordöstra delen av kvarteret bebyggdes på 1970-talet i en skala anpassad till den lägre bebyggelsen i kvarteret och dess omgivning. Längs S:t Hansgatan har byggnaderna oavsett ålder idag butiker eller café i bottenvåningen och bostäder ovan denna. Denna handelsverksamhet har en kontinuitet i kvarteret åtminstone sedan 1600-talet.
GRÅBRODERN 7 - Fastigheten ligger i kvarterets nordvästra del, i hörnet av Hamburgergränd och S:t Hansgatan. Den berördes av stadens expansion under 1200-talet och var bebyggd med minst ett stenhus, vars norra grundmur ingår i byggnad 1a. Tomtstrukturen på Schilders karta från 1697 visar att den var något mindre mot söder men även inkluderade nuvarande Gråbrodern 13 och möjligen 12. Denna fastighet ägdes av Hindrich Falk och omfattade ett korsvirkeshus vid S:t Hansgatan. Den kan även ha omfattat flera byggnader som denna tomtförteckning inte omnämner. 1785 hade tomten enligt en husklassifikation en korsvirkesbyggnad med tegeltak, en träbyggnad med bräd- och tegeltak, ett trähus med verkstad och brädtak, en lada av trä samt ett fähus av trä med brädtak. Vid mitten av 1800-talet hade den fortfarande samma tomtgränser som på 1697 års karta, och på en karta från 1883 är i stort sett den nuvarande bebyggelsestrukturen markerad. Först på 1970-talet erhöll tomten sin nuvarande sträckning, då den långsmala tomtens östligaste del byttes mot ett stycke tomt i sydost, gränsande mot Gråbrodern 6 och 14.
Fastigheten omfattar idag fem byggnader på en avskärmad gård, varav tre (A, B och C) är sammanfogade och nyttjas som butiks- och bostadshus. Bostadshuset (B) är ett reveterat korsvirkeshus i en våning med inredd vind, sannolikt uppfört under 1600-talet. Det ligger i det nordvästra hörnet av tomten med gaveln mot S:t Hansgatan och långsidan mot Hamburgergränd. Öster om, och sammanbyggt med detta, finns ett något mindre reveterat hus (A) i korsvirkes- eller pinnmursteknik. I västra delen, intill huvudbyggnaden (B), ligger ett envåningshus (C) från 1800-talet med en putsad stomme av trodervägg och sten.
I tomtens nordöstra hörn vid Hamburgergränd, ligger en äldre liten reveterad träbyggnad i en våning, vars östra hälft revs vid tomtregleringen på 1970-talet. I den sydöstra delen av tomten finns ett modernt garage från 1990-talet.
I övrigt avgränsas gården mot norr och öster av ett högt plank med port, mot Hamburgergränd och i söder av höga plank från 1976.
Vid en ombyggnad 1994 återställdes byggnadernas fasader till ett antaget äldre utseende. Byggnaderna omsluter en uteplats, belagd med cementplattor. Övriga delen av tomten är belagd med asfalt och grus och avsedd för varuleveranser och parkering.