Stäng fönster Borgholm kn, PERSNÄS KYRKA 1:1 PERSNÄS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Persnäs kyrka har en korsformig plan med kor i öster och torn i väster. Av den ursprungliga, medeltida klövsadelskyrkan kvarstår det välbevarade borgliknande västra tornet med välvda rum och murtrappor. Persnäs hör till de få öländska kyrkor som även har sitt tornkrön - en pyramidformad huv - intakt sedan medeltiden. 1857 tillbyggdes korskyrkan; kyrkan fick en för tiden ovanlig planform. (ursprungligen skulle klövsadelskyrkans båda torn behållas, men det östra tornet rasade då byggandet av den nya kyrkan påbörjats, och arbetet fortsattes enligt modifierade ritningar.) Ingångar genom de olika korsarmarna, med undantag för den igenmurade östingången. De vitputstade murarna, täckta med sadeltak, genombryts av rundbågiga fönsteröppningar indelade med ursprungliga masverksliknande spröjsverk.

Interiören, täckt av trätunnvalv, förändrades kraftigt i och med 1959 års renovering. Sakristian, ursprungligen inrymd i östra korsarmens östra hälft, förlades till den underbyggnad som nu tillkom under norra läktaren. Hela östra korsarmen omvandlades till kor. Underbyggnad, med plats för sammanträdesrum m m, inreddes även under den södra läktaren. Altaruppställningen från 1890 ersattes med en triptyk. Den ursprungliga 1700-talsaltaruppsatsen befriades från de medeltida skulpturer som införlivats med den, och skulpturerna placerades ut i kyrkorummet. Kyrkan erhöll vid denna renovering även ny bänkinredning.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Av den ursprungliga, medeltida klövsadelkyrkan kvarstår det västra tornet. Den därtill tillbyggda korskyrkan härstammar från 1857. Som byggmästare stod Peter Isberg, som uppförde kyrkan efter ritningar av Carl Gustaf Blom Carlsson och Abraham R U Pettersson. Kyrkan invigdes 30 juni 1861 av kontraktsprosten Abraham Lindwall i Köping.

PLAN OCH MATERIAL - Plan i form av ett kors med kor i öster och torn i väster. Ursprungligen var sakristian inrymd i östra korsarmens östra hälft bakom altaret och skild från detta genom en tvärvägg. Ingång i varje korsarm. Den östra är numera igenmurad invändigt. Spritputsade murar av kalksten med slätputsade hörnpilastrar och omfattningar. Det medeltida tornet slätputsat. Kyrkobyggnaden har enkupigt tegeltak, tornet tjärat spåntak.

EXTERIÖR - Ursprungligen avsåg man att behålla båda tornen såsom Blom Carlssons ritning från 1851 utvisar. Dock rasade östtornet vid rivningen av de övriga delarna av kyrkan, varför man tvingades begära en komplettering av ritningen, enligt vilken östtornet ersattes med en korsarm. Vissa avvikelser skedde från den godkända ritningen. I stället för rundbågiga portaler blev dessa rektangulära och omgivna av pilastrar med entablement och korfönstren gavs samma höjd och bredd som kyrkans övriga fönster. Tornets ljudöppningar ändrades inte och den föreslagna fasaddekorationen utfördes inte. Exteriört har kyrkan genom gått några smärre förändringar 1959-60. Indelningen av kyrkans fönsteröppningar med masverksliknande spöjsverk är ursprunglig.

INTERIÖR - Interiören i kyrkan förändrades kraftigt i och med 1959 års renovering. Sakristian bakom koret togs då bort och förlades istället till den läktarunderbyggnad som samtidigt tillkom under den norra läktaren, medan sammanträdesrum m.m. förlades till den södra. Altaruppställningen från 1980 ersattes med en triptyk, utförd av konstnären Hans Fagerström, Halmstad. Ursprungligen övertogs den gamla kyrkans altaruppsats, utförd av Anders G Wadsten 1782. Själva altartavlan är nu uppsatt i den södra korsarmen. De medeltida träskulpturer, som ingick i altaruppsatsen, är befriade från Wadstens tillägg och utplacerade i kyrkorummet. Predikstolen är ett arbete från år 1700 av bildhuggaren Sven Jönsson och målad av Anders Björk. Före 1959 var korgen försedd med de rokokoornament, som Wadsten försåg den med 1783. Bänkinredningen är nygjord 1959. I den ursprungliga bänkinredningen var bänkarna i norra och södra korsarmarna vända ut mot mittgången. Av de tre läktarna är den västra ursprungligen byggd 1757 för gamla kyrkan av Petter Norling. Läktaren är dock något förlängd 1959-60 och försedd med nya trappor. Sidoläktarna är från kyrkans byggnadstid. Ursprungligen ledde två trappor upp till dem vardera, numera endast en. Orgelfasaden härstammar från Lars Wahlbergs orgel från 1758-59.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993