Stäng fönster Orust kn, OTTESTALA 2:10 MYCKLEBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995: MYCKELBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är högt belägen på ett impediment i åkermarken. Läget är tämligen enskilt och ansluter till vägen som passerar. Pastorsexpeditionen ligger ca 350 m nordost om kyrkan, men visar ett tydligt samband med kyrkomiljön via vägen som förenar dem. Strax sydväst om kyrkan ligger hembygdmuseet. Vägen som passerar kyrkan tangerar ett gravfält i öster. Landskapet består av förhållandevis uppodlade sprickdalar, dels väster om kyrkan, i anslutning till sjön Grindsbyvattnet, dels öster om kyrkan. I övrigt dominerar kuperade skogsmarker. Myckleby ligger på östra Orust, ca 18 km sydväst om Uddevalla.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrka av sten, men i övrigt okänd utformning. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1848-49 under ledning av byggmästaren Anders Persson, Bollebygd, och efter ritningar av Bror Malmberg. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Välbevarad exteriör i enkel nyklassicism med långhus och korparti under gemensamt sadeltak samt västtorn med lanternin. Under takskägget löper en profilerad list. Portaler och fönsteröppningar är höga och rundbågiga. Ingång i väster via tornets bottenplan, som fungerar som vapenhus. Ytterligare ingångar för menigheten återfinns i mittpartiet av kyrkorummets långmurar. Även interiören präglas av nyklassicismens formspråk, dock med inslag av äldre inredning. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv, valmat över koret. Nuvarande innertak byggdes vid en restaurering 1950-51 efter förslag av arkitekt Axel Forssén. Altaruppsatsen härrör från medeltidskyrkan. Den är arkitektoniskt uppbyggd, har tre oljemålningar i mellanvåningen och bär inskriften 1653, vilket möjligen avser tillkomståret. Även predikstolen från 1642 med inramade oljemålningar har stått i gamla kyrkan. Bänkinredningen, ombyggd vid 1950-talets restaurering, är sluten mot mittgången men öppen mot sidogångarna. Utmed västra kortväggen sträcker sig orgelläktaren.

Dopfunt av ek, 1700-tal.

Uppgifterna sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 1996.