Stäng fönster Bengtsfors kn, ÖDSKÖLT 1:55 M.FL. ÖDSKÖLTS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: ÖDSKÖLT

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är belägen i den sydöstra delen av de norra dalbygderna ungefär 1,5 mil sydost om Dals-Ed. Kyrkan ligger på en skogsklädd höjd med utsikt över sjön Iväg, strax norr om brukssamhället Bäckefors. På kyrkogården står en klockstapel, uppförd 1959-60.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka fanns troligen under medeltiden. Ersatt med ny kyrka, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den befintliga träkyrkan består av en enda långsmal byggnadskropp, i öster avdelad i ett rakslutet korparti med bakomliggande sakristia; över långhusets västra takfall rider ett torn. I väster återstår betydande partier av en timmerkyrka från 1720-talet. Kyrkans nuvarande korparti tillkom vid en ombyggnad 1862; östförlängningen är till skillnad från de äldre delarna en brädklädd stolpkonstruktion. Västpartiet, med tornet, gestaltades efter ritningar av Fredrik Lilljekvist 1894. Den inre dispositionen av kyrkan härrör från en genomgripande restaurering 1959-60, efter förslag av arkitekten Karl Martin Westerberg, då kyrkorummet förkortades genom en ny altarvägg med bakomliggande sakristia.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den långsträckta långhuset är brädfodrad och vitmålat samt har rektangulära fönsteröppningar. Det av Liljekvist gestaltade västpartiet förändrades åter vid Westerbergs restaurering 1959-60. Det västra takfallet har sadeltaksformade gavlar i såväl väster, söder som norr, medan tornet sedan Westerbergs restaurering kröns av flack huv och sluten lanternin med kort spira. Samtliga takfall i väster har täckning av kopparplåt, långhustaket täcks förövrigt av tegelpannor. Huvudingång i västgaveln. Kyrkorummet, med panelklädda väggar och tredingstak, är också i huvudsak resultat av den genomgripande restaureringen 1959-60. Av äldre inventarier återstår altaruppsatsen från 1769 av Isac Schulström. Den befintliga bänkinredningen förvärvades 1925-27.