Stäng fönster Gotland kn, VISBY BÖRSEN 2 VISBY BÖRS (LANGESKA HUSET)

Historik
KVARTERET BÖRSEN - Kvarteret Börsen är ett bevarat medeltida rektangulärt kvarter med kortsidor mot Mellangatan i öster och Strandgatan i väster, och långsidor längs Brännerigränd i norr och Novgorodgränd i söder. Under medeltiden ingick kvarteret i stadens tätexploaterade kärna i nära anslutning till hamnområdet. Kvarteret utgjorde fram till 1947 av en enda fastighet som under medeltiden var bebyggd med tre handels- och packhus av kalksten i varierande storlek. Byggnaderna upptog 2/3 av kvartersytan. Bebyggelsen var centrerad till den västra delen av fastigheten med det största packhusets gavel vänd mot Strandgatan.
I den östra delen fanns gårdsbebyggelse och trädgård. Fram till slutet av 1800-talet ägdes fastigheten av borgare och handelsmän, bl.a. släkten Lange som givit huset ett av dess populärnamn. År 1888 etablerades Wisby Börs i lokalerna och bedrev hotellverksamhet fram till 1936, då kvarteret eldhärjades. Vid återuppbyggnaden efter den förödande branden återfick bebyggelsen till stor del sitt medeltida utseende. Lanska huset med sin välanpassade tillbyggnad utgör idag ett av de bästa exemplen på hur packhusen längs Strandgatan såg ut under medeltiden. Mot Mellangatan ersattes trädgården och uthusen från 1600- och 1700-talet av en biografbyggnad 1910. Från 1945 bedrev STF vandrarhem i packhuset på Börsen 2, därefter har Riksantikvarieämbetets Gotlandsundersökningar, RAGU, med arkeologisk verksamhet disponerat byggnaden. För närvarande inryms här kontor och arkiv för Länsmuseet på Gotland.
BÖRSEN 2 - På Börsen 2 kvarstår packhusets yttermurar i söder med sex fulla våningsplan till en ursprunglig höjd av 21 meter över den medeltida gatunivån. I norr finns rester efter ytterligare ett medeltida hus, bl.a. finhuggna omfattningsblock till en port. Ovanpå denna medeltidsbyggnads bottenvåning uppfördes under 1600-talet en korsvirkesbyggnad men den förstördes vid den omfattande branden 1936. Vid återuppbyggnaden 1945 återfick packhusets fasad ett antaget medeltida utseende. Tre våningar byggdes till på resterna av de medeltida grunderna till det norra huset. Den nya byggnadskroppen sträcker sig dock inte ända fram till Strandgatan som den äldre gjorde. Istället finns numera i fastighetens nordvästra hörn vid Strandgatan en terrasserad och kalkstensbelagd entréyta. En senare ombyggnad utfördes 1972 inför RAGU:s inflyttning.

KÄLLA: Länsstyrelsen på Gotland, Beslut - Översyn och förtydligande av skyddsbestämmelser 2005-07-05