Stäng fönster Värnamo kn, FRYELE 2:16 FRYELE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan ligger vackert med vidsträckt utsikt över skogslandet. Den byggdes 1788-90 efter ritning 1783 av Thure Wennberg, ÖIÄ, och invigdes av biskop Olof Wallquist 1795. Byggmästare var Hans Lundström, Laholm, och snickarmästare Lars Wennerholm. Kyrkan är såväl exteriört som interiört mycket välbevarad och ett representativt exempel på sengustavianskt kyrkobyggande i den enkla stil, som överintendenten Adelcrantz förordade.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med tresidigt kor i öster, torn i väster och sakristia i norr. Ingångar i väster och mitt på sydsidan. Byggd i sten, slätputsad i vitt, sockeln oputsad. Svart plåttak lagt i skivor på långhus och tornhuv. Lanterninen klädd med vitmålad plåt, svart plåt på taket.

EXTERIÖR - Långhuskyrka med västtorn byggd efter ritningen 1783, utom att tornhuven fått en något mer vilande form och lanterninen är sluten, ej öppen, samt fönstren stickbågiga och ej rundbågiga. Två mindre fönster på västgaveln. Sydingången inramas av rusticerade pilastrar. Taket avvalmat över koret.

INTERIÖR - Kyrkorummet är ljust och rymligt, belyst av de glest satta fönstren med äldre, klart glas. Väggar vita, trävalvet ljusblått med tunn taklist i rött med guldkant (ursprungligen var hela kyrkan målad i "ljus perleferg", dvs gråvitt). Altarmålning "Kristus i Getsemane" 1795 av Jonas Berggren (jfr s 91), i ramverk krönt av gavelfronton med strålsol, ritat 1792 av Thure Wennberg, målat i två nyanser grått med guldlister. Tresidig altarring. Predikstol utförd av Lars Wennerholm 1796, redan av samtiden bedömd som en av stiftets vackraste. Fyrsidig korg med emblem i fälten, ljudtak med lambrequin, målad i grått och guld. Slutna bänkar i fyra kvarter (1967), målade i grått med bokbräden och säten i brunrött. Korbänkar vitmålade. Läktare från 1792 ritad av Thure Wennberg, med orgel från 1853 byggd av A Rosenborg, Vadstena, fasad av J A Hawerman (dessförinnan saknades orgel). Läktare och korbänkar av Lars Wennerholm.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993