Stäng fönster Simrishamn kn, BORRBY 330:1 BORRBY KYRKA (SANKTA MARIA KYRKA)

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Byggd 1838-41 av byggmästaren Olof Borgström, Sölvesborg, efter ritningar av Jacob Wilhelm Gerss. Delar av den äldre kyrkan ingår i den nuvarande långhusmuren och möjligen även i västmuren. Invigd år 1841 av biskop J V Faxe.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd sakristia i öster och torn i väster. Ingång genom tornet samt mitt på sydfasaden.

Uppförd av gråsten. Gulputsad med vit slätputs på hörnmarkeringar, listverk och omfattningar. Grå sockel. Koppartak.

EXTERIÖR - Ursprungligen byggd efter 1837 års ritningar men starkt förändrad genom 1894 års omvandlig av tornet samt genom fönsteromfattningars putsdekor. Förebilden till den höga och rikt utformade tornspiran hämtades från Klara kyrka i Stockholm. Tornet hade tidigare, som på ritningen, lanternin och balustrad.

INTERIÖR - Interiören präglas av 1860-talets och 1894 års renoveringar, som efterlämnat ett kyrkorum i rik nyrenässansstil. Orgeln och orgelläktaren tillkom 1863. Den nuvarande altartavlan, "Jesus välsignar barnen", är utförd av Mårten Eskil Winge 1866. Vid renoveringen 1894 tillkom bl a de omgivande skulpturerna, Petrus och Johannes, av G Nyström samt predikstolen, bänkinredningen, kassettaket och väggarnas rika dekorationer. De målade fönstren insattes 1912.

Ursprungligen utgjordes altarprydnaden av ett förgyllt kors, placerat i en nisch med dekormålning i form av grå skyar och ett strålomgivet Gudsöga. Predikstolen, som var ritad av J W Gerss, var utförd i empirestil.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.