Stäng fönster Heby kn, HARBO PRÄSTGÅRD 1:6 HARBO KYRKA

Historik
Harbo kyrka ligger i nordvästra Uppland, sydväst om sjön Tämnaren. Uppgifter finns om en ärkebiskopsvisitation i socknen år 1318, av den kyrkan finns dock inga spår idag. Nuvarande kyrka har rektangulär plan med en tresidig avslutning i öster rymmande sakristian. Byggnaden täcks av ett mansardtak. Ursprungskyrkan, nuvarande långhusets västra del, var en senmedeltida salkyrka. 1776 skedde en stor ombyggnad, kyrkan förlängdes åt öster och fick sitt nuvarande karaktäristiska yttertak. Vid samma ombyggnad revs det medeltida vapenhuset. 1700-talets förändringar syns mindre i interiören, där 1400-talsvalven fått vara kvar. Under 1800-talet omändrades inredningen ett par gånger, kalkmålningarna tillkom 1892. Nuvarande inredning härstammar från 1951-52-års restaurering.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996