Stäng fönster Gotland kn, VISBY KÄLLAREN 3 KV KÄLLAREN 3

Historik
KVARTERET KÄLLAREN - Kvarteret Källaren är beläget med S:t Hansgatan i öster, Mellangatan i väster, Lybska gränd i norr och Rewals gränd i söder. Kvarteret ligger centralt i västra delen av stadskärnan. S:t Hansgatan och Mellangatan var under medeltiden två betydelsefulla gator i stadens centrum. De två mindre gränderna har även de sannolikt en medeltida sträckning.
På en karta från mitten av 1600-talet syns att kvarteret var delat av en gränd i öst-västlig riktning. Denna gränd lades troligen igen vid mitten av 1700-talet. Vid mitten av 1800-talet hade gränden övergått till att bli en egen tomt och på kartan från 1883 har gränden blivit en del av Strandroten I:13. Tomtindelningen har ända sedan slutet av 1600-talet sett ut ungefär som den gör idag.
Medeltida murverk finns registrerat i kvarteret. Stenhuset på Källaren 2 består troligen av tre sammanbyggda medeltida hus i flera våningar, och bostadshuset på Källaren 3 står på en medeltida källarmur. Vid slutet av 1700-talet var kvarterets samtliga tre fastigheter bebyggda; i 1785 års husklassifikation noteras åtminstone två trähus och ett stenhus, samt komplementbyggnader såsom en smedja, två stall och uthus. Stenhuset som nämns är den byggnad som troligen innehåller medeltida murverk från tre hus, sannolikt sammanbyggda under 1700-talet. En stor del av den övriga bebyggelsen finns bevarad idag: de båda trähusen samt ett stall byggt i trä - om än i ombyggd form. Vid 1883 hade kvarteret liknande bebyggelseutbredning som idag. I början av 1900-talet revs en del uthusbebyggelse på Källaren 2 och kring 1910 uppfördes nya hus och de äldre byggdes till. Sedan dess har inte några större förändringar skett i kvarteret.
I byggnaderna mot Mellangatan och S:t Hansgatan har det åtminstone under 1900-talet funnits butiksverksamhet i bottenplan. Under slutet av 1900-talet har det även drivits restaurang- och barverksamhet. Ett postkontor fanns på Källaren 3 vid mitten av 1800-talet.
Ut mot de två huvudgatorna präglas kvarteret av det tidiga 1900-talets kombinerade butiks- och bostadshus i två våningar. Bebyggelsen vid gränderna är mindre i skala och präglas av 1700-talets väl bevarade träbebyggelse.
KÄLLAREN 3 - Källaren 3 utgör kvarterets södra del. Området var centrum under medeltiden och tomten har grunder från två sammanbyggda medeltida hus i sydväst. Tomten skiljdes från norra granntomten av en gränd och utgjorde således ett eget kvarter. I tomtförteckningen från 1697 nämns att tomten var bebyggd med hus dels av sten och dels av trä, men att den var helt öde. Gränden lades förmodligen igen kring 1700-talets mitt. Hundra år senare var tomten bebyggd med trähus och ett stall. Dessa finns noterade i 1785 års husklassifikation och uppfördes sannolikt strax innan. Byggnaderna är sannolikt desamma som syns på 1883 års karta och som i ombyggt skick ännu finns kvar. Bostadshuset är ett stort skiftesverkshus med blottad konstruktion och en medeltida utbyggnad i väst. På gårdens övre etage i norr finns ett uthus med stomme i skiftesverk, med ett åttakantigt före detta avträde i sydöstra hörnet och bodar längs östra sidan. I slutet av 1960-talet utfördes en genomgripande renovering av alla byggnaderna. Västra tomthalvan är lägre belägen och fungerar som trädgård med gles växtlighet. Norra takfallet på huset på Källaren 4 ansluter till marken.