Stäng fönster Sorsele kn, KYRKAN 1 SORSELE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Sorsele kyrka är belägen på ett näs vid Vindelälven och på platsen för tidigare kyrkor uppförda 1677 respektive 1744. Nuvarande kyrkan uppfördes 1859-60 efter ritningar av Ludvig Hedin och enligt traditionen av byggmästaren Johan Petter Lundberg från Teg. Kyrkan är en av de bäst bevarade i övre Norrland från nyklassicismens tid. Det är en treskeppig hallkyrka av panelklätt resvirke med västtorn och tillbyggd, polygonal sakristia i öster. Fasaderna uppvisar en rik panelarkitektur med fältindelning och lister. Kor och långhus med det förhöjda mittskeppet står under sadeltak. Även interiören är panelklädd. Mittskeppet täcks av ett tredingstak. Altartavlan är signerad "L Ferlén 1867" och en kopia av Fredrik Westins altartavla från 1823 i Kungsholms kyrka, Stockholm. Den flankeras av kopplade, marmorerade pelare , tillkomna vid en restaurering 1908 men markerade på de ursprungliga ritningarna. Upprustning, isolering och målning utfördes även 1929, då av Kjell Wretling och med ombyggnad av läktare och bänkar; 1954, då en dopplats anordnades vid norra väggen med glasmålning av Torsten Nordberg, samt 1988-89 av Rolf Sixtensson.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1993-1999