Stäng fönster Örebro kn, HUSAREN 1 FD STABSBYGGNADEN M FL, BYGGNADER I ÖREBRO

Historik
Militären kom under en stor del av 1800-talet att sätta sin prägel på flera kvarter längs Svartån. 1835 fölades exercisskvadronen, det vill säga rekrytskolan, i Örebro och de logerade i en 1700-tals byggnad i nuvarande Centralparken. År 1861-1862 uppfördes Stabsbyggnaden med tillhörande ridhus för Husarkåren i hörnet Olaigatan/Slottsgatan, inte långt från rekrytskolan. Arkitekten bakom var högst sannolikt stadsarkitekt Fridolf Wijnbladh, verksam i Örebro 1854-1872. Han utformade många betydelsefulla byggnader i Örebro som Rådhuset, Örebro teater och Stora hotellet. F.d. Stabsbyggnaden har en renässanspräglad fasad och är uppförd i en stil som kom att bli en av de mest använda under andra delen av 1800-talet. F.d. Stabsbyggnaden med tillhörande flygelbyggnad och uthus stod klara 1862 och byggmästare var A.M. Swensson.

Byggnaden kom att nyttjas som expeditionslokal och officersmäss för husarerna. 1891 flyttade rekrytskolan till Skövde med expeditionen låg kvar på Olaigatan där den även fungerade som bostad för sekundchefen. Byggnaden övergick 1905 till att bli kanslihus för Kungliga Livregementets Grenadjärer samt bostad för sekundchefen. Mellan åren 1911-1944 fungerade den endast som tjänstebostad för sekundchefen och därefter har den varit stabsbyggnad. Från 1945 till 1975 för Örebros försvarsområde och därefter för Bergslagens militära områdesstab.

Under 1980- och 90-talen avvecklades det mesta av den militära verksamheten i Örebro och stabsbyggnaden övergick 1984 i kommunal ägo. F.d. Stabsbyggnaden är ett fint exempel på den lägre stenhusbebyggelsen som växte upp i Örebro från 1850-talet och successivt ersatte den gamla trästaden. Det finns inte många byggnader kvar från denna period i Örebro och därför är det viktigt att Stabsbyggnaden bevaras som en länk till detta byggnadshistoriska skede. Den f.d. Stabsbyggnaden och ridhuset bildar tillsammans en intressant kulturhistorisk miljö som vittnar om den militära aktivitet som under en lång period satte sin prägel på kvarteret och utgjorde ett viktigt inslag i staden.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Örebro län, 2002-11-15, Dnr 432-02452-1989.