Stäng fönster Gotland kn, VÄSTERGARN KYRKOGÅRDEN 1:1 VÄSTERGARN KYRKA

Historik
Västergarn var under medeltiden en betydande hamnort, och dess halvcirkelformade skyddsvall är till stor del bevarad. Nordost om kyrkan finns ruinen av ett medeltida murat torn (kastal), troligen från 1100-talets slut. Ruinen av en romansk kyrka återfinns nordväst om den befintliga kyrkan. Den medeltida stenkyrkan består endast av en byggnadskropp, med närmast kvadratisk planform. Den uppfördes vid 1200-talets mitt som kor till en större kyrka, vilken på grund av ekonomiska svårigheter efter inbördeskriget 1288 aldrig kom till utförande. En ombyggnad ägde rum i slutet av 1200-talet, då bl.a. fönstren moderniserades, triumfbågen igenmurades och en rundbågsportal insattes i västmuren (troligen ursprungligen avsedd för det icke uppförda långhuset). Det branta sadeltaket kröns av en takryttare i väster. Invändigt täcks kyrkorummet av ett åttakappigt tältvalv. I den norra muren, som är tjockare än de andra, finns en murad trappa samt ett smalt utrymme i öster, vilket används som sakristia. Kyrkan har restaurerats 1935 (arkitekt Erik Lundberg) och 1966 (arkitekt Olle Karth).

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.