Stäng fönster Gotland kn, HANGVAR KYRKOGÅRDEN 1:1 HANGVAR KYRKA

Historik
Den medeltida stenkyrkan i Hangvar består av långhus med smalare rakslutet kor, västtorn samt en sakristia på korets nordsida. Byggnadstiden är 1200-talets andra och tredje fjärdedel; långhus och kor är uppförda i ett sammanhang, medan tornet tillkom något senare. Sakristian är från 1700-talet. Kyrkan har vitputsade fasader och är försedd med hörnkedjor. Långhuset täcks av ett brant sadeltak, koret av ett lägre sådant. Tornet har kolonnettförsedda ljudgluggar och kröns av en spira. Långhusets perspektivportal, vilken är samtidig med tornet, har ornerade kapitälband; av intresse är det inmurade krönta manshuvudet i kalksten. Korets sydportal och tornportalen är av enklare slag. Koret har kvar sina ursprungliga rundbågsfönster, långhusets sydfönster upptogs på 1800-talet. Tornrum och kor är kryssvälvda. Långhusets fyra kryssvalv bärs upp av en kraftig mittkolonn, vars bas pryds av hörnhuvuden (jfr Björke dopfunt). Spetsbågiga muröppningar sammanbinder långhus med torn respektive kor. 1952-53 restaurerades kyrkan efter förslag av arkitekt Erik Fant.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.