Stäng fönster Uppsala kn, VAKSALA 2:1 VAKSALA KYRKA

Historik
Vaksala medeltida kyrka står på Uppsalaslätten i stadens nordöstra utkant. Ännu i våra dagar har kyrkan ett fritt läge även om modern bebyggelse närmat sig. Under medeltiden var Vaksala prebende under domkyrkan. Murarna av gråsten och tegel formar en enskeppig salkyrka med västtorn. Intill korets norra mur sluter sig en sakristia. Ett nordligt sidokapell är sammanbyggt med sakristians västmur och ett annat sidokapell står i söder. Kyrkan är en av de märkligaste i Uppland. Dess byggnadshistoria sträcker sig från 1100-talet och tre århundraden framåt och är föremål för olika dateringar och tolkningar.

Partierna från 1100-talet återfinns i tornet och i långhusets västra nedre del fram till kapellen. Det äldsta koret var smalare än långhuset. Under 1200-talets andra hälft tillkom den tunnvälvda sakristian. Ännu senare under samma århundrade revs koret och ersattes av det nuvarande med samma bredd som långhuset. Omkring 1300 förhöjdes kyrkans murar. Kring mitten av 1300-talet eller något senare slogs kryssvalven i kor och långhus. Eventuellt mot slutet av samma sekel eller senast under 1400-talet byggdes vapenhus i norr och söder (rivna 1783-85). Under 1400-talets andra hälft uppfördes norra och södra kapellen (det norra äldre än det södra ) och försågs med stjärnvalv. Alla gavlar var avtrappade. Tornets spira från 1692 återgår på den medeltida utformningen.

Interiören är dekorerad med kalkmålningar. De äldsta härrör från 1300-talet och återfinns i sakristian. Målningar från 1430-40 är bevarade i långhuset och i tornrummet, nuvarande vapenhuset. Sidokapellens äldsta målningar från 1470-85 är utförda av Albertus Pictors verkstad eller någon av hans efterföljare. Målningar från 15- och 1600-talen finns även.

1810 borttogs trappgavlarna. En restaurering 1929 under Erik Fant innebar bl a att kalkmålningarna framtogs efter att ha varit överputsade sedan 1700-talet. Bänkinredningen marmorerades. Södra korsarmen inreddes till dopkapell. En stor restaurering utförde 1969 under Ragnar Jonsson. 1992 planerades ytterligare en stor restaurering. Både exteriört och interiört präglas Vaksala kyrka av medeltid. Invändigt förstärks detta intryck av det praktfulla altarskåpet, tillverkat i Antwerpen omkring 1500. I koret finns även en romansk bänk från omkring år 1200. Långhuset har inslag från 1700-talets slut. Från denna tid härrör predikstolen och den slutna bänkinredningen.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1993-1999