Stäng fönster Kramfors kn, DALS KYRKOJORD 2:1 DALS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - DAL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Dal finns ej upptaget i taxeringslistan från 1314 (DS 1946); omtalas första gången 1535 (Styffe).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i nedre Ådalens odlingsbygd väster om Ångermanälven. Kyrkan ligger för sig i närheten av tätortsbebyggelse i en odlad sluttning. I kyrkans närhet finns en yngre sockenstuga, skola och prästgård.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrka bestående av medeltida långhus samt smalare kor, sakristia och västtorn från 1800-talets slut. De medeltida proportionerna tyder på att kyrkan byggts under senmedeltiden. Den förlängdes åt väster vid 1800-talets början och vid en ombyggnad 1889-90 under ledning av C.F. Ekholm försågs byggnaden med ett nytt kor, sakristia och vösttorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhuset, som består av en medeltida salkyrka från okänd tid, täcks av två medeltida stjärnvalv och ett likartat valv från 1800-talets början. Ingången är i väster genom tornet. Tornet kröns av smala gavlar i alla väderstreck och har en spetsig spira. Den nygotiska inredningen från denna tid finns nu delvis i ett kapell i Tjärr. Kyrkan restaurerades 1936-37 under ledning av Einar Lundberg. Predikstolen i barock har tillverkats av Magnus Granlund 1739, den enda han gjort i Ångermanland, samt en nu endast delvis bevarad altaruppsats. Predikstolen och altaruppsatsen stofferades och förgylldes på 1760-talet av målaren Abraham Segerström från Härnösand, som troligen också gjort målningarna på läktarbarriären. Orgelfasaden är från 1898 (orgelinv). Ett modernt snidat krucifix av konstnären Gunnar Torhamn hänger över altaret. Kyrkans äldsta föremål är en gotisk kalkstensfunt, som tidigare haft en målad trähuv, enligt Telhammer från 1300-talet. I länsmuseet förvaras en fragmentarisk Kristusbild och två helgonskulpturer från medeltiden.