Stäng fönster Härjedalen kn, KYRKAN 1 SVEGS KYRKA

Historik
I ett första förslag till ny kyrka av Jonas Åhlström från 1820-21 skulle delvis murarna från den medeltida kyrkan bevaras. Den medeltida kyrkan hade brunnit 1563 och byggts upp 1568-1612. Förslaget reviderades av Jacob Wilhelm Gerss vid Överintendentsämbetet och 1824 lades grunden av Åhlström. 1832 gjordes ett materialförslag av Lars David Geting men först 1845 kom arbetet igång på allvar och då med Jacob Norin som byggmästare. I huvudsak följdes Åhlströms förslag, dock tillkom frontoner över norr- respektive sydportalerna och tornets valmade avslutning med fyrkantig lanternin ersattes av dagens svängda huv och lanternin med åttakantig form. Vidare uppfördes en ny sakristia i två våningar bakom koret i öster istället för att i enlighet med förslaget behålla den gamla sakristian på nordsidan. År 1847 stod kyrkan färdig och invigning skedde den 7 oktober två år senare.