Stäng fönster Gotland kn, VISBY RESIDENSET 6 GAMLA RESIDENSET

Historik
KVARTERET RESIDENSET - Kvarteret Residenset är långsmalt till formen och sträcker sig i nord-sydlig riktning på båda sidor om sjömuren i den sydvästra delen av innerstaden. Det avgränsas i norr av Donnersplats och i söder av Skeppsbrogränd. Väster om kvarteret sträcker sig Hamngatan och Korsgatan och öster om sträcker sig Strandgatan.
Kvarteret ingår i de yttre, sydvästra delarna av Visbys medeltida stadskärna. Där finns delar av flertalet medeltida hus bevarade. Söder om fastigheten Residenset 8 har man funnit indikationer på en i öst-västlig riktning, genom kvarteret avdelande gränd. Denna gränd var igenlagd i mitten av 1600-talet, enligt den karta som Meyer upprättade år 1646. Sedan mitten av 1600-talet har kvartersbilden inte förändrats nämnvärt. Den del av ringmuren som kallas sjömuren syns på såväl 1646 som 1697 års kartor i sin helhet ovan mark och delar där kvarteret mitt itu. Enligt 1697 års karta låg fyra långsmala fastigheter på västra sidan om muren och fyra lite större på den östra samt två i kvarterets norra spets. Från 1781 blev tomterna i Visby indelade i rotar och fast numrerade. Fastigheternas beteckningar i kvarteret blev då Strandroten I:46-50. Dessa beteckningar kom att gälla fram till 1932, då de moderna kvartersnamnen infördes. Tomtindelningen har ändrats något, senast på 1990-talet. Idag utgörs kvarteret av sju fastigheter.
Bebyggelsen i kvarteret varierar i ålder och utformning. Övervägande delen av husen är storbyggda stenhus, främst öster om muren, medan de på utsidan av muren som är vända mot hamnområdet är av mer blygsam karaktär. I kvarteret finns såväl byggnader med medeltida grundmurar som ett bostadshus uppfört i jugendstil under 1900-talets början. De mest karaktäristiska byggnaderna är dels det gamla residenset på tomt nummer 6, som givit kvarteret dess namn och dels nuvarande landshövdingeresidenset på Residenset 3.
RESIDENSET 6 - Fastigheten är belägen i kvarterets norra del, gränsande till Strandgatan i öster och Hamngatan i väster. Den mur som utgör den västra gränsen är tillkommen på 1800-talet och icke att förväxla med sjömuren, den del av Visbys medeltida ringmur som finns kvar i kvarteret och löper en kort sträcka i dess mitt mellan fastigheterna Residenset 4 och 9. Med största sannolikhet har nuvarande Residenset 5 och 6 tidigare motsvarat en tomt. Därtill hörde också den nordvästra delen av nuvarande Residenset 8. Tomten fick på slutet av 1700-talet beteckningen Strandroten I:49. År 1866 avstyckades den sistnämnda delen från fastigheten för att ingå i den södra granntomten, nummer 48. I samband med att de moderna kvartersbenämningarna infördes på 1930-talet fick fastigheten beteckningen Residenset 1. På 1960-talet avstyckades tomten till Residenset 5 respektive 6. Idag har dessa fastigheter en gemensam gård och ingångsport.
Av den medeltida bebyggelsen på Residenset 6 finns lämningar efter två stenhus i byggnadens källare samt rester under mark efter ett äldre stenhus intill sjömuren. 1647-49 uppfördes Residenset för Kronans räkning som bostad åt Gotlands förste svenske landshövding, Åke Hansson Ulfsparre. Huvudingången var då från Hamngatan, genom en överbyggd dubbeltrappa och välvd port i terrassmuren. På gården fanns en källarstuga och ett stall. Kronan sålde fastigheten till landskamrer Krabbe år 1735. Enligt husklassifikationen 1785 rymde tomten ett trähus, ett brygghus i sten, en stallbyggnad i trä samt en trädgård. Brygghuset och stallet utgjorde bebyggelsen på nuvarande Residenset 5. Även stallgården på andra sidan Hamngatan tillhörde residensgården. Under 1860-talet revs gårdsbyggnaderna i norra delen och Hotel Wisby uppfördes. 1906 revs uthusen mot södra tomtgränsen och ersattes av nya med snarlik utformning. 1966 förvärvade Visby stad fastigheten och donerade den 1971 till Gotlands fornvänner. 1994 revs uthusen och gården förvandlades till parkeringsplats.
I fastigheten ingår idag endast en byggnad, det före detta landshövdingeresidenset, som är placerat med långsidan utmed Strandgatan. Byggnaden har en knuttimmerkonstruktion i två våningar under ett tegeltäckt sadeltak. Fasaden är klädd med stående panel, avfärgad med falu rödfärg. Knutarna är markerade och täckta med knutlådor.