Stäng fönster Gagnef kn, GAGNEFS PRÄSTGÅRD 1:2 GAGNEFS KYRKA

Historik
Medeltida socken. Mockfjärd utbruten under 1620-talet. Enligt obekräftad tradition skall den äldsta kyrkan i Gagnef varit av trä och belägen ca 1 km norr om den nuvarande. Den nuvarande kyrkan består emellertid till stor del av medeltida murverk.

Den murade kyrkan består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr samt västtorn. Under medeltiden uppfördes en salkyrka av gråsten med sakristia i norr. I ett senare skede, troligen omkring 1500, tillbyggdes ett vapenhus av tegel i söder. Vid ungefär samma tid välvdes kyrkan i tre travéer. Vid en ombyggnad 1674-88 vidgades långhuset i söder (det medeltida vapenhuset raserades). Resultatet blev således en väsentligt förstorad tvåskeppig hallkyrka, med valv även det södra skeppet. Sakristian som utvidgades i samband med 1600-talets ombyggnad, erhöll år 1751 sin nuvarande form. Vid en om- och tillbyggnad 1771-72 förlängdes långhuset i väster och tornet tillbyggdes.

Kyrkan har vitputsade fasader och stora rundbågiga fönsteröppningar. Långhuset täcks av ett brutet valmtak, sakristian har valmat sadeltak. Tornet kröns en flack kupolhuv med lanternin; den karakteristiska åttkantiga glaslanterninen och huvens fyra urtavlor uppsattes 1828 av kyrkbyggaren Ris Erik Larsson i Åkerö. Ingångar finns på tornets västsida samt på södra respektive norra långhusväggen.
Kyrkorummets nuvarande tunnvalv av tegel tillkom vid ombyggnaden 1771-72. Valvet, som är vitmålat och har en diskret stucklistdekor, uppbärs av pilastrar, förstärks med gördelbågar samt uppbryts av rundbågiga stickkappor som bildar långsidornas arkadbågar. Sakristian är kryssvälvd. Korväggen belyses av tre fönster (två rundbågiga fönster och ett rundfönster) med glasmålningar av Anders Gabrielsson från 1954. En målad draperidekor från 1865 är numera borttagen. Altarskåpet härstammar från omkring 1500. Predikstolen är tillverkad av Hans Mohson, Svärdsjö 1789. Utrymmen under orgelläktaren inreddes vid en restaurering 1962-63.