Stäng fönster Östhammar kn, EKEBY 6:1 EKEBY KYRKA

Historik
Ett par mil söder om Östhammar i norra Uppland ligger Ekeby kyrka. Den är en medeltida, enskeppig salkyrka med rektangulärt långhus och fullbrett, rakt avslutat korparti i öster. I norr står sakristian och i söder vapenhuset med ingången. Byggnadsmaterialet är gråsten förutom i gavelröstena som är i tegel och dekorerade med blinderingar. Murarna är putsade både utvändigt och invändigt. Det branta sadeltaket täcktes tidigare av spån. Beläggningen med skiffer tillkom 1927. Vissa fönster har förstorats och nya har tillkommit. Kyrkans exteriör har i stort sett en senmedeltida karaktär. och det gäller även den välvda interiören vars talrika kalkmålningar emellertid visar drag av tidig renässans. Den tunnvälvda sakristian med ålderdomliga blinderingar anses vara kyrkans äldsta parti. Dess tillkomsttid är omtvistad. Den lär härröra från 1200-talets slut eller tiden omkring 1300 och torde ha stått intill en kyrka av trä, som ersattes av dagens stenkyrka vid någon tidpunkt under perioden 1430-1460. Vapenhuset var planerat från början med uppfördes något senare. I dess flersprångiga tegelportal insattes en trädörr med järnsmide huvudsakligen i sen 1200-talsstil. Dörren har hört till träkyrkan. De vackra valven slogs i samband med att kyrkan uppfördes. Senare, troligen o 1515-1525, dekorerades kyrkan med kalkmålningar i renässans både i valv och på högmurar. Under 1700-talet överkalkades dessa och fönstren utvidgades. Altaruppsatsen och predikstolen är från 1717. Dopfunten är från 1200-talets senare del. Orgelfasaden tillkom 1841, orgelverket av Furtwängler & Hammer, Hannover 1922. Vid en renovering 1927 framknackades kalkmålningarna.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999. rev 2004