Stäng fönster Härjedalen kn, ÖVERHOGDAL 10:11 ÖVERHOGDALS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÖVERHOGDAL

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapellförsamling utbruten ur Sveg 1466, annexförsamling senast 1814.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger östligt i landskapet, som en kil mellan Jämtland, Medelpad och Hälsingland. Kyrkan ligger i södra änden av den långsträckta byn Överhogdal, vilken kantar ett parti av Hoan, ett biflöde till Ljusnan. Kyrkan ligger för sig, avskuren av vägar från omgivande betesmarker. Intill kyrkan står tre timrade byggnader: sockenmagasin, kyrkhärbre och bårhus. I härbret påträffades 1911 de vikingatida bildvävarna - Överhogdalsbonaderna - som sedan dess varit utställda i Jämtlands Länsmuseum i Östersund.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: 1466 omtalas ett kapell, som nyligen uppförts av bönderna i Överhogdal. En om- eller nybyggnad av ett kapell i socknen omtalas vid 1600-talets mitt. 1694 fanns kyrka av trä, prydd med målningar, enligt andra uppgifter mycket liten.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Nuvarande träkyrkan består av rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti i öster, sakristia i öster med samma höjd och bredd som långhuset, samt kraftigt torn över långhusets västra del. Långhuset, fram till tornets östvägg, och en nu försvunnen sakristia i nordost, uppfördes av Jonas Granberg från Klövsjö 1744-49. 1849-55 uppfördes av Johan Nordell nuvarande sakristian och västtornet, vars bottenvåning togs i anspråk för en utvidgning av kyrkorummet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhus och sakristia täcks av valmat sadeltak som i söder och norr dragits fram förbi tornet till västgaveln. Tornet täcks av en lanternin på plant tak med balustrad. Väggarna har vitmålad panel, tornet och västportalen klassicistisk dekor. Ingång i väster. Kyrkorummet täcks av tunnvalv. Predikstolens korg av Jonas Granberg 1752-54. Altartavlan, spansk oljemålning från 1600-talet, inköpt 1956-57. 1911-13 restaurerades kyrkan efter ritning av Isak Gustaf Clason, varvid läktaren tillkom och bänkinredningen byttes ut. En genomgripande förändring av kyrkorummet vidtogs 1949-57 efter ritningar av Ragnar Hjorth. Altarpredikstolen upplöstes och altarväggens målade skenarkitektur övertäcktes. Bänkarna försågs med raka skärmar och dörrar.