Stäng fönster Herrljunga kn, LJUNG 16:3 GÄSENE GAMLA TINGSHUS

Historik
På Ljungs gamla tingsplats, känd från 1600-talet, uppfördes år 1776 ett tingshus i en våning med putsade väggar av ohuggen sten. Det påbyggdes 1823 med en övervåning av trä. En omfattande renovering gjordes 1898, varvid taket i sessionssalen höjdes och en rymlig veranda tillbyggdes. Tingshuset har sedan dess inte genomgått några större förändringar. Den ursprungliga rumsindelningen och inredningen från olika tider finns bevarade. Tingshuset var i bruk till 1948, då häradet upphörde att vara särskilt tingslag. För bevarandet av byggnaden bildades 1956 stiftelsen Gäsene Tingshus, som inköpte fastigheten och lät restaurera den.

TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är beläget i samhället Ljung en dryg mil söder om Herrljunga. Redan 19/6 1664 nämns Ljung som "rättan tingsstad". Kungligt beslut om bygge togs 1770. Bygget påbörjades 1774 och stod färdigt den 2/10 1776. Även uppbördsstämmor hölls i tingshuset.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.