Stäng fönster Kalmar kn, BORGMÄSTAREN 5 MÜHLENBRUCHSKA HUSET

Historik
Tomten bebyggdes på 1720-talet av handlanden David Mühlenbruch, vilken samtidigt förvärvade granngården, "Rosenlundska huset". Mühlenbruchska huset är ett trähus i två våningar med stadens enda kvarvarande säteritak. Fasaderna, som numera är reveterade, och gulfärgade var fram till 1890-talets slut panelade och rödfärgade. Under byggnaden finns en välvd stenkällare samt källare med bjälklag. Stofttapeter från 1700-talet har påträffats vid reparationsarbeten. Då fastigheten 1889 köptes av bryggaren Axel Åman sammanbyggdes huset med intilliggande byggnad.

Bryggeriet Nordstjernan
Bryggeriet grundades 1864 av källarmästaren och vinhandlaren Carl Fredrik Ehnbom. Denne sålde 1882 bryggeriet till bryggaren Odd Landtblom vilken innehade det till 1888 då han överlät det till fabrikör Axel Åhman. Landtblom blev senare (1891) disponent för Hamburgerbryggeriet i Stockholm. Under Åhmans tid utökades fastigheten med hörntomten vid Lilla torget och dessutom uppfördes mellan 1900-1915 flera nya byggnader för bryggeri- och mälteriverksamheten. Efter Axel Åhmans död 1915 ombildades företaget 1916 till aktiebolag under namnet AB Kalmarbryggerierna Nordstjernan. 1933 övertog AB Stockholms Bryggeri. 1934 överflyttades all tillverkning av Nordstjernan och Axel Anderssons bryggeri. 1934 öäverflyttades all tillverkning av skattepliktiga maltdrycker och vatten till Axel Anderssons bryggeri och Nordstjernan tog istället upp svagdrickstillverkning, 1937 nedlades även denna tillverkning. Bryggeriet tillverkade 1918 ca 4000 hl maltdrycker, 100 000 kg malt och sysselsatte omkring 20 arbetare. Bryggeriet är beläget inom kvarteret Borgmästaren på Kvarnholmen i Kalmar. Anläggnignens huvudfasad mot Östra Sjögatan består av skilda byggnader men ger ändå ett enhetligt intryck. Bryggerianläggningen inordnar sig ibland den kringliggande bebyggelsen då utformningen av byggnadens fasader och volymer har anpassats efter den äldre Kalmarbebyggelsen. I anläggningen ingår det Rosenlundska huset från 1650-talet och andra 1600-talsbyggnader vilka sammanbyggts med bryggeribyggnaderna från 1900-talets början. Bryggeriet Nordstjernans utformning avviker från den traditionella bryggeriutformningen vid seklets början.

KÄLLA: Bryggerier i Sverige : en kulturhistorisk inventering / Staffan Nilsson, Stockholm : Riksantikvarieämbetet, 1983 ;(Uppsala :Offsetcenter), Rapport / Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer, 1983:4, 91-7192-563-5 (inb.)