Stäng fönster Gällivare kn, GÄLLIVARE 81:24 GÄLLIVARE KYRKA

Historik
Gällivare kyrka (Gellivare kyrka) är belägen på en parkliknande stor kyrkotomt i en tätort. Kyrkan uppfördes 1878-1882 av byggmästare L O Wennman efter ritningar av Emil Langlet och utgör ett unikt exempel på dennes verk. Betydande delar av både exteriören och interiören har dock gått förlorade genom senare tiders förändringar.
Kyrkan är av panelklätt trä. Den är en centralkyrka med grekisk korsplan och centraltorn. Ursprungligen var kyrkan strängt geometriskt uppbyggd. Interiören är ljus och rymlig med vinklat tak i olika riktningar. Ny färgsättning och altaranordning utfördes 1928-29 under Eberhard Lovén. Kyrkan har sin nuvarande prägel från 1966-67 års arbeten, som utfördes efter ritningar av Bengt Romare. Östra korsarmen förlängdes med en tillbyggnad som inrymmer sakristia, flankerad av två sidorum. Även västra korsarmen förlängdes och inrymmer nu vapenhus mellan brudkammare m.m. Interiören ommålades och moderniserades. Ett enkelt altarbord av trä insattes. Som altartavla fungerar sedan dess en bildvävnad av Dagmar Lodén. Ny, öppen bänkinredning insattes.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1992-1999. Reviderad vid inskrivningen 2003.