Stäng fönster Lomma kn, ALNARP 1:60 ALNARP (ALNARPS KUNGSGÅRD)

Historik
Sätesgården Alnarp har medeltida anor. Det stenhus, som varit huvudbyggnad sedan medeltiden, revs dock 1781. "Gammelgården" är en boningslänga i korsvirke, som kan följas tillbaka till 1600-talet. Den är idag hårt ombyggd. Huvudbyggnaden uppfördes sedan man beslutat att Alnarp skulle bli lantbruksinstitut. Den stod färdig som administrations- och skolbyggnad 1862, då institutet öppnade sin verksamhet. Ritningarna hade utförts av den danske arkitekten F. Meldahl. Stora ekonomibyggnader och en veterinärinrättning byggdes 1868-69 efter ritningar av C. H. Granzow. Hovbeslagsskolan med smedja uppfördes 1876 efter ritningar av Helgo Zetterwall. Restaurangen byggdes 1872 som mejeri. Det nuvarande mejeriet byggdes 1893, men har senare tillbyggts. Museibyggnaden flyttades till Alnarp efter det tjänstgjort som paviljong vid Baltiska utställningen 1914. Förutom de ovan nämnda byggnaderna har under 1900-talet ett stort antal institutions- och bostadsbyggnader uppförts och gjort Alnarp till en rik miljö.