Stäng fönster Uppsala kn, KÅBO 34:12 ZOOLOGEN OCH PALEONTOLOGEN (I KV LAGERTRÄDET)

Historik
I kvarteret Lagerträdet i stadsdelen Kåbo i Uppsala ligger universitetets zoologiska och paleontologiska institutioner.
Zoologen är uppförd efter ritningar från år 1909 av arkitekterna Ture Stenberg och Victor Holmgren. År 1917 kunde institutionen för zoologi flytta in i den nya byggnaden och lämna sina gamla lokaler i Gustavianum. Huset är byggt i tegel med ljust putsad fasad. Byggnaden är T-formad och uppförd i tre våningar med ett något högre mittparti. I huset finns bland annat museisalar med ursprungliga montrar för institutionens samlingar. Mitt emot Zoologen, i andra änden av kvarteret, ligger Paleontologen. Byggnaden är uppförd efter ritningar från år 1929 av arkitekten Axel Anderberg. Huset är byggt i tegel, putsat i rödbrunt och uppfört i tre våningar. Mellan de båda institutionsbyggnaderna utbreder sig en stor öppen gräsyta, som också ingår i byggnadsminnet. Institutionen för paleontologi (vetenskapen om fossila organismer och deras utvecklingshistoria) kunde flytta in i huset 1933. Tidigare hade man haft sina föreläsningssalar, arbetsrum och samlingar utspridda i flera lokaler i staden. Den nya byggnaden var således efterlängtad, inte minst för att man nu kunde ordna samlingarna i ett museum. I kvarteret tillkom omkring år 1960 institutionsbyggnader för bland annat ämnena geografi, geologi och limnologi. Kvarteret har därmed blivit ett av universitetets samlade institutionsområden. Zoologen och Paleontologen tillhör de yngsta exemplen på den monumentala institutionsarkitekturen i Uppsala. Zoologen ger ett något ålderdomligt intryck, medan Paleontologen representerar den tidstypiska, men här ovanligt monumentala klassicismen. Båda byggnaderna är välbevarade exteriört och interiört, och har ett stort arkitektur- och vetenskapshistoriskt intresse. Institutionsmuseerna har ett särskilt värde med sina ursprungliga inredningar. Zoologen och Paleontologen förklarades som statligt byggnadsminne år 1993. Då Akademiska Hus AB övertog de båda byggnaderna, övergick de till att bli byggnadsminne enligt kulturminneslagen.