Stäng fönster Tjörn kn, RÖNNÄNG 1:383 RÖNNÄNGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: RÖNNÄNG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapellförsamling, med Klädesholmen, utbruten ur Stenkyrka medeltida socken 1794. Egen församling 1920, med Klädesholmen.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger tämligen avskilt men omgiven av bebyggelse på visst avstånd. Läget är högt, i en bergsskreva. Till kyrkomiljön hör ett äldre skolhus, nu församlingshem, i sydväst. 1872 flyttades prästbostället från Klädesholmen till Rönnäng. En ny prästgård uppfördes 1948. Socknen är utpräglat kustanknuten. Fisket och annan verksamhet betingad av närheten till havet har varit huvudnäringarna. En separat begravningsplats finns ca 150 m åt nordväst, en annan 1,5 km längre bort. Rönnäng ligger på Tjörn, ca 22 km sydväst om Stenungsund.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Timmerkyrka uppförd 1795, bestående av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti och torn i väster. Vem som uppgjort ritningarna är okänt. Sakristian i söder uppfördes 1974 efter ritningar av Pelle Nilsson och gjordes större än den gamla, som stod på samma plats.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Ett exteriört välbevarat exempel på det sena 1700-talets västsvenska träkyrkobyggande. Kapellets väggar är klädda med vit locklistpanel med lisener på långväggarna. Långhus och korparti täcks av ett sammanhängande sadeltak, valmat i öster. I väster står ett torn med buktig spira. Ingång i väster via tornets bottenvåning, som fungerar som vapenhus. Ytterligare en portal för menigheten har funnits i södra långväggen men igensattes vid okänd tidpunkt (före 1927). Interiören går i nyklassicistisk stil med inslag från senare tider. Det flacka tunnvalvet av trä är valmat över korpartiet. Altaruppsatsen med oljemålningar på duk inom skulpterat ramverk utfördes kring 1700-talets mitt, möjligen 1735, av Christian von Schönfeldt. Predikstolen och bänkinredningen är från 1795. Den senare ombyggdes och glesades ut 1927 och 1974. Även orgelläktaren i väster är från 1790-talet. Målningarna på den fältindelade barriären framställer Kristus och hans apostlar.

Dopfunt av rödgrå granit, 1916. Krucifix, provinsiellt arbete, troligen 1700-tal.